Dialog integreert ArcGis online

Voorspelbaar omgevingsmanagement kan alleen gecreëerd worden wanneer alle informatie beschikbaar is om te kunnen vooruitzien in werkprocessen, hierin speelt de factor van de omgeving, waar niet altijd direct invloed op uitgeoefend kan worden. Informatiemanagement is hierin een belangrijk aspect. Wie informatie zegt, zegt data en wie data zegt, zegt in de wereld van openbare ruimte GIS-data. Vandaar dat de koppeling met ArcGis Online is ontstaan, op maat gemaakt binnen de wensen en behoefte van een project.

De integratie kan zonder tussenkomst van derden gecreëerd worden binnen Dialog, met de eigen keuze welke kaartlagen te ontsluiten. Zo wordt vooraf de benodigde informatie op één centrale plek ontsloten en wordt tijdens het proces van omgevingsmanagement de informatie, die daarin opgehaald wordt, samengebracht op hetzelfde centrale punt. Dan is de vraag: Hoe wordt deze geïntegreerd? Ga naar de kennisbank van Dialog voor de instructies door op de link te klikken: kennisbank Dialog

Omgevingsmanagement opgenomen in applicatielandschap

Maar met alleen informatie samenvoegen, staat het informatiemanagement nog steeds op zichzelf. De juiste informatiestromen moeten zoveel mogelijk geautomatiseerd worden voor collega’s binnen het projectteam tijdens het proces, maar ook na afronding is dit van belang. Bestaande data wordt aangevuld met nieuwe informatie uit de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor beheer en onderhoud. Door de integratie zo in te richten, dat de data twee kanten kan worden verstuurd, zorgt voor een laagdrempelig proces en bovendien wordt omgevingsmanagement echt opgenomen in het informatiemanagement landschap. Dit geeft niet alleen inzicht in omgevingsmanagement voor de omgevingsmanager, maar ook voor het gehele team.

Met de integratie van ArcGis opent Dialog niet alleen deze deur, maar velen. Informatiemanagement niet meer in losse lijstjes, maar op één centrale plek en opgenomen in het applicatielandschap voor projecten. Het beste van twee werelden.

Enkele voorbeelden van koppelingen vanuit ArcGis:

  • Ultimo – Assetmanagement (gebiedsgericht en op object)
  • Relatics – Contract-, Technisch- en Projectmanagement
  • Primavera – Planning

Zelfs de mogelijkheid om omgevingsinformatie via ArcGis te koppelen naar AutoDesk tools, behoort tot de mogelijkheden.

En dan hebben we het nog niet over de eigen programma’s van ArcGis als Field Maps (object informatie op basis van GPS), Survey123 (vragenlijsten), koppelingen met websites gebaseerd met ArcGis functionaliteiten en Workforce van ArcGis. Maar ook  over de informatie vanuit ArcGis Urban voor het stroomlijnen van stedenbouwkundige en ontwerpprocessen. Misschien is niet alles nodig, maar ieder project heeft zijn eigen kenmerken en op deze manier wordt al deze informatie laagdrempelig toegankelijk voor omgevingsmanagement en andersom, zonder lijstjes te mailen. Het analytische gedeelte laten we qua geo-informatie over aan ArcGis, maar alle informatie ten aanzien van mapping is te ontsluiten in Dialog

Visie op voorspelbaar omgevingsmanagement – 10 juni a.s.

De eerste stap naar voorspelbaar omgevingsmanagement is gezet. Meer weten? Neem gerust contact op of neem deel aan onze webinar op 10 juni a.s., inschrijven kan hier. Wij presenteren hierin onze visie en welke integraties we dit jaar nog meer gaan maken of verbeteren. Enkele voorbeelden: De BouwApp voor omgevingscommunicatie en Relatics.

Rutger den Hartog